Foderinfo

Brugen af urter

 

Alternativ behandling af heste (kiropraktor, akupunktur, healing og lignende) samt urtebehandling i forbindelse med sygdom vinder mere og mere frem. Folk ser ikke længere dyrlægen som den eneste ene, når det gælder om at kurere dårligdomme hos vores dyrebare heste. Især ikke, når det drejer sig om mindre ting og almindelig vedligehold af hesten.

Hvorfor urter?
En af grundene til dette er, at folk tænker mere og mere på økologi og alternativ behandling til dem selv. Derfor bliver det også mere naturligt, at ført videre over i hesteverdenen. Folk bliver mindre tilhænger af, at de selv eller deres heste, skal fyldes med syntetisk og kunstigt fremstillet medicin.

Flere dyrlæger anbefaler det
Behandlingen af mennesker ved hjælp af urter samt urternes virkning og effekt, har været kendt igennem mere end 4.000 år. I dag bruges det stadig i vid udstrækning, og indgår i flere tilfælde i den vestlige verdens moderne medicin. Samtidig begynder dyrlæger selv at kigge til den alternative side, og anbefaler brugen af urter, når det er ”småting” som hesten fejler. Flere og flere dyrlæger videreuddanner sig også til kiropraktor, akupunktør og lignende.

Det er på grund af ubalance i kroppens energi, at man bliver syg
Princippet bag brugen af urtemedicin bygger på, at der skal være balance i hele hestens system. Kroppens organer er delt op i Zang og Fu. Balancen mellem negative og positive energier er det, der bestemmer, hvilken sundhedstilstand hesten befinder sig i. Ubalance påvirker ikke kun hesten sundhedstilstand, men også trivsel, vækst, fertilitet og lignende. Ubalancen kan føre til sygdom, hvorefter det er dyrlægens job at finde ubalancen og få skabt balance i hele hestens system1.

Flere producenter kommer urter i deres foder
På grund af denne iver efter at benytte urter, er flere foderproducenter begyndt at producere foderprodukter, hvor urter allerede er tilsat. Disse er også begyndt med produkter der er ”Back to Basic”, der forsøger at nærme sig hestens naturlige foder mest muligt. Oftest bruger producenterne urter som kamille (beroligende, vanddrivende, krampe-løsende og betændelseshæmmende), citronmelisse, morgenfrue (betændelseshæmmende, antiseptisk, galdedrivende og svampehæmmende), mynte (stimulerende, krampe-løsende, betændelseshæmmende og godt mod luft i maven), hvidløg (antiseptisk, betændelseshæmmende, blodtryksænkende, sveddrivende og antitrombotisk – nedsætter muligheden for blodpropper) og brændenælde(vanddrivende, blodstoppende og kredsløbstimulerende). Alle urter, der samtidig har en god virkning på hestens fordøjelse, er beroligende, virker betændelseshæmmende og den generelle sundhedstilstand.

Pas på, at urterne ikke betragtes som doping
Hvis man er konkurrencerytter, og ønsker at benytte urter til sin hest, så er det vigtigt at undersøge, hvilke urter, der er på FEI’s antidopingliste. Fx er baldrian en meget brugt urt, som har en rigtig god, beroligende effekt på hesten, uden at den bliver sløvet i hovedet. Men på grund af den kraftige virkning, er baldrian i dag forbudt ifølge FEI.

Her er lige et par tips og gode råd:

Rød Solhat
En anden af de mest populære urter i dag, er Rød Solhat (Echinacea), som er kendt for at være meget effektiv imod virusinfektioner, immunstimulerende, betændelseshæmmende og en god hjælp til sårhealing. Rød Solhat kan benyttes forebyggende mod infektioner, hvis hesten fx skal transporteres meget, skal flyttes til ny stald, er stresset eller tit udsættes for infektioner på anden vis (fx stor udskiftning i stalden). Det er en dyr urt, men der findes efterhånden urteblandinger, som giver en lige så god effekt. Det er bevist ved flere undersøgelser, at en kombination af forskellige urter kan have en øget effekt.

Pas på, hvad du giver den drægtige eller lakterende hoppe
Man skal passe på med at give salvie og anis til en hoppe i brunst, der er drægtig eller lakterende. De har nemlig en hormonlignende effekt, og kan have negativ effekt på bør (livmoder) og mælkekirtlerne. Man må heller ikke give en drægtig hoppe djævleklo, rosmarin, persille, malurt eller tildeles hindbær, da disse kan fremprovokere en abort. Dog kan hindbær hjælpe under folingen, da den styrker livmodermusklerne, forstærker veerne, og hjælper med uddrivelse af efterbyrden. Dog skal man være meget varsom med mængden, og man bør ikke begynde at tildele det til hoppen, før 4-6 uger før termin.

Hvidløg
Hvidløg er nok den mest brugte urt til heste. Men man skal faktisk være meget forsigtig med brugen af hvidløg. En undersøgelse fra 2005 har nemlig vist, at hvidløg kan forårsage blodmangel (mangel på røde blodlegemer). Dette sker så snart, at den tildelte mængde overstiger 0,2 g. pr. kg. hest (100 g. til en hest på 500 kg.). Når man stopper tildelingen af hvidløg, går der omkring 5 uger, før at hesten ikke længere lider af blodmangel. Ligeledes tyder andre studier på, at længere tids brug af hvidløg kan skade bakteriefloraen i hestens mave-tarmsystem. Man kan heraf drage den konklusion, at man ikke bare skal kigge på de effekter som en urt har på et menneske, for det er bestemt ikke ensbetydende med, at effekten er den samme ved heste. En urt, der er god til mennesker, kan måske vise sig at være farlig for heste2!

Æbleeddike
Æbleeddike har været brugt i mange år, og betragtes som en form for universalmiddel. Det er godt mod alt fra urenheder i blodet til ledbetændelse, gigt, dårlige hove og lignende. Det er rigt på kalium, men har et rigt indhold af alle de samme mineraler, som æbler indeholder (fosfor, chlorid, natrium, magnesium, kalcium og svovl samt en masse sporstoffer). Æbleeddike kan bruges både indvortes og udvortes. Udvortes har det vist sig effektivt mod fx ringorm og kløestillende ved fx sommereksem (1 liter vand og 2 spsk. æbleeddike kan bruges til at “bade” hesten i). Den bedste form for æbleeddike er den, der er lavet på hele æblet og ikke kun på kernehuset, som der er flere producenter, der gør.

Der er et firma i Danmark, som har specialiseret sig i, at producerer produkter til heste, som består næsten udelukkende af æbler. Læs evt. mere på deres hjemmeside http://guldaebler.dk/default.asp?sideid=350

Mod aggressivitet
Urter som kamille, jernurt og baldrian har vist sig effektive mod aggressive og nervøse heste. Det virker beroligende, og løsner op for evt. spændinger. Ingen af urterne virker sløvende på sanserne, hvorfor at hesten kan fungere som normalt – bare med roligere sind.

Blærebetændelse
Mod blærebetændelse er urter som melbærris, bukkoblade, lægestokrose og røllike effektive. Melbærris og bukkoblade er begge urinvejsdesinficerende, mens lægestokrose og røllike har en blødgørende effekt og lindre irritation og betændelse. Kan tilsættes vandet, så dette bliver som “te”.

Bløde hævelser
Der findes nok ikke en hest i verden, som ikke på et eller andet tidspunkt i deres liv har fået et slag, som har forårsaget en blød hævelse. Til indvortes brug er urter som burre-snerre og morgenfrue godt, og lægekulsukker er helt ideelt, da det fremmer helbredelsen og formindsker det hævede område. Kan gives som tørrede urter. Ligeledes er brændenælde, boghvede og hvidtjørn fine, da de virker udrensende, fordi de stimulerer blodomløbet. Mælkebøtte er godt til at uddrive ekstra væske fra kroppen, mens mjødurt, æbleeddike og djævleklo er godt, hvis der er gået betændelse i fx et sår.

 Ved boksro
Mange dyrlæger anbefaler boksro i forbindelse med en skade, men de færreste heste kan affinde sig med dette, og flere af dem kan ligefrem ende med at gøre større skade på sig selv. Lægekulsukker er godt at give, da det kan fremskynde helingen af skaden. Kamille og baldrian virker beroligende uden, at det går ud over hestens sanser og æteriske olier som fx lavendel og kamille, kan løsne op for evt. spændinger og uro3. I de tilfælde, hvor boksro ikke kan undgås, så ville jeg selv benytter urter frem for beroligende fra dyrlægen. Især hvis det skal bruges over længere tid, så er det ikke sundt med kunstigt fremstillede lægemidler, hvorimod urter er helt naturlige, og noget heste selv spiste, da de var vilde. Desuden er det bevist, at der ved nogle smertestillende midler til heste, kan resulterer i mavesår, allerede efter få dages brug. Dette går stille og roligt i sig selv igen så snart, at hesten tages af det smertestillende, så længe, at dens foder er i orden.

Chok – kan bruges til både hest og rytter
Hvis hesten er gået i chok, fx i forbindelse med en skade, ulykke eller lignende, så er Bach’s blomster-nøddråber det bedste, man kan give. 4-6 dråber på et stykke sukker, hvis ikke man kan give det direkte i munden. Hvis først, at hesten har været udsat for et chok, så kan 10 dråber dagligt i drikkevandet gøre, at hesten får mere ro på og kommer sig hurtigere efter chokket. Hvis man ved, at hesten skal ud i en meget svær situation, fx kan nogle heste nærmest gå i panik, hvis de bliver flyttet. Her kan man med fordel give den stormhat eller guldblomme i en lille uge op til begivenheden.

Diarré
Ofte for heste diarré, fordi kroppen forsøger at rense en form for bakterie ud af tarmsystemet. Men diarré kan opstå af mange ting, fx overfodring, bakterie- eller virusinfektion i tarmene eller nervøsitet. Hvis hesten går på en mark, hvor der også er egetræer, så er det ikke unormalt, at man kan se heste spise de friske skud på træet, hvis de har adgang til det. Det er nemlig bevist, at de friske skud fra egetræet er godt mod den diarré, som ofte følger med udsættelse på det friske græs om foråret4. Andre urter som lægekulsukker og mjødurt har også en lindrende, beroligende og lægende effekt.

Eksem
Til udvortes behandling er urter som lægekulsukker, morgenfrue og troldnød velegnet, da det har en kløestillende effekt. Hvis der er betændelse i, kan et kompres med kamille-olie være ideelt. Vil man rense hestens system for giftstoffer, kan urter som burre-snerre og morgenfrue være godt, og kan nemt gives som tørrede urter. Hvidløg og brændenælder er også rigtig godt som blodrensende middel.

Forfangenhed
Har man en hest, som har tendens til forfangenhed, så kan man forebygge ved at tilsætte brændenælde, burre-snerre, lægekulsukker og mælkebøtter i hestens foder. Burre-snerre og mælkebøtter kan man give heste i frisk tilstand, mens de færreste heste vil spise lægekulsukker og brændenælde, før det er tørret.

Betændelseshæmmende urter
Mjødurt, kamille, djævleklo og morgenfrue er god til at understøtte kroppens naturlige evne til at bekæmpe betændelsestilstande.

Blodrensende urter
Sellerifrø, burre-snerre, blæretang og brændenælde er urter, der renser, og den genopretter hestens kropfunktioner.

Kredsløbsstimulerende urter
Rosmarin, boghvede, lægekulsukker og brændenælde renser ud for giftstoffer ved at øge blodtilførslen til de angrebene områder.

Vanddrivende urter
Mælkebøtte, brændenælde, mjødurt, røllike og sellerifrø støtter nyrerne i deres funktion med at filtrere affaldsstoffer og giftstoffer.

Hov-problemer
Oftest skyldes hov-problemer, at hesten er i underskud af et eller flere næringsstoffer, især hvis det er et problem, som opstår pludseligt. Derfor bør man altid få tjekket sin foderplan, inden man sætter andre behandlinger i gang. Lægekulsukker og æteriske olier som lavendel og rosmarin kan påføres kronen, hvor den vil gå ind og øge blodcirkulationen og derved forbedre væksten af nyt horn. Derudover skal man altid sørge for, at hestens hove er fugtige, sådan at de stadig kan give sig under hestens vægt. Heste har især problemer med at holde hovene fugtige, hvis vi har en meget tør sommer.

Hovsenebensbetændelse
Er en sygdom, som man hører mere og mere om. Mange heste lider desværre af denne sygdom. Det vigtigste i forbindelse med hovsenebensbetændelse er, at man har et godt samarbejde med sin smed, sådan at hesten bliver beskåret korrekt og ligge nødvendige beslag på. Derudover er det vigtigt, at hesten ikke står for meget i boks, men at den kan bevæge sig rundt på folden for at holde blodcirkulationer i gang. Dyrlægen vil ofte tildele hesten smertestillende, betændelseshæmmende og blodkar-udvidende præparater, men urter som hvidtjørn og boghvede er også meget effektive. Disse urter har en styrkende virkning, og udvider blodkarrene, hvorved at blodcirkulationen øges uden, at blodtrykket stiger. Djævleklo kan bruges til at reducere betændelse og smerter, uden at hesten får et “falsk indtryk” af at være smertefri, og derved overanstrenger sig. Derudover er æbleeddike godt for hele kroppen.

Leveren
Der findes utrolig mange urter i naturen, som kan stimulere leveren. Der er fx mælkebøtter, burre-snerre, jernurt og skræppe, der alle styrker og stimulerer leveren.

Muk
Muk er en ting som næsten alle hesteejere har bøvlet med. Det er meget tidskrævende at komme til bunds i muk, især hvis hesten får det om vinteren, hvis der er meget fugt. Urter som burre-snerre, morgenfrue, hvidløg, rød solhat, tang, timian og brændenælde er godt at give hesten i foderet, da de renser kroppen for giftstoffer, styrker immunforsvaret, bekæmper infektionen og styrker hud og pels. Har man mod på at ligge et grødomslag, så er en blanding af burre-snerre, rødelm og lægekulsukker ideelt. Til mindre angreb, kan man lave en urtecreme af hvidløgs-olie, morgenfrue, lægekulsukker, tea tree oil eller propolis. Muk kan fremkomme som en allergisk reaktion på kløver. Men i 99 % af tilfældende er det en bakterie eller svampeinfektion, der er skyld i lidelsen.

Sommereksem
Forebyggende kan man give urter som hvidløg, morgenfrue, brændenælde og blæretang indeholder svovl, som er godt. Burre-snerre understøtter lymfesystemet og styrker hårvæksten. Urter som rød solhat kan gives både forebyggende, og hvis sommereksemen først er brudt ud. Æbleeddike gives dagligt, og kan samtidigt bruges til at bade de angrebende områder i. Til badning bruges 2 spiseske eddike til 1 liter vand. Hvis man får påbegyndt behandlingen for sent, og hesten derfor allerede har fået gnubbet hul flere steder, kan en creme af morgenfrue, hvidløg, lægekulsukker, og propolis smøres på de angrebende steder.

Yverbetændelse
Yverbetændelse er heldigvis ikke noget man ser så tit, men hvis det sker, så er urter som lægekulsukker, hvidløg, burre-snerre og rød solhat gode, da de har en rensende og anti-mikrobisk virkning. Igen er også æbleeddike effektivt, og gives dagligt i vand eller foder.

 

© Denne artikel/tekst må ikke kopieres eller på anden vis videre-distribueres
uden skriftlig samtykke!!!

En tanke om “Brugen af urter

  1. Irene kaspersen

    Hej. Jeg har lige fået anbefalet et produkt til min hoppe som vi forsøger at ifole. Hun er blevet noget overvægtig på kort tid pga græs( som hun ellers går på året rundt) så jeg er mega ræd for forfangenhed. Det hedder Metasupport fra amego ( dangro) men nu kan jeg læse at det ikke anbefales til drægtige hopper. Syntes bare ikke jeg kan se at de ting der er i er på jeres liste over forbudte urter . Gider i måske at se om det er forsvarligt at give?
    Vh irene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *