Foderinfo

Diarré

 


Når hesten får diarré er man ikke i tvivl. Hesten afføring bliver som ”kokasser” eller som vand. Årsagen er at tarmslimhinderne er blevet irriteret eller bakteriefloraen i tarmene er blevet ”slået i stykker”. På grund af dette, fordøjes foderet dårligt, optagelsen af næringsstoffer nedsættes og kroppen afgiver vand til tarmene. Diarré skal tages meget alvorligt, da hesten hurtigt kan dehydrere. Hesten er meget følsomme overfor dehydrering og det kan være direkte livstruende.

Symptomer


Selve sygdomssymptomerne er fx afføring som ”kokasser” eller ”suppe” og at den gøder oftere end normalt. Der er chance for at hesten får feber, men det er ikke alle heste der får det, selvom diarréen er voldsom. Nogle heste bliver nedtrykte, men spiser og opfører sig normalt. Dissideret koliksmerter er ikke unormalt, men det er ikke alle heste der får det i så udtalt grad. Hvis hesten når at blive meget dehydreret, kan man se at dens øjne bliver indfaldne.

Behandling


Diarré er nemt, at diagnosticerer, dyrlægens opgave består i at finde ud af hvorfor og behandle ud fra dette. Der vil blive taget en gødningsprøve, som kan fortælle om det er bakterier eller en virus der er skyld i diarréen, eller om det er et ormangreb der spiller ind. En blodprøve kan fortælle om hesten måske er i underskud for vigtige næringsstoffer, som kan bidrage til sygdommen. Derudover vil en blodprøve kunne fortælle hvor slem dehydreringen er. Er den slem, vil dyrlægen kunne vælge at give intensiv væskebehandling, vis drop direkte under huden. Til sidst kan en blodprøve også fortælle hvilken tilstand tarmene er og om dehydreringen evt. har påvirket andre organer. Dyrlægen vil undersøge om hesten har optaget giftstoffer, fx fra dårligt foder, skimmel i grovfoderet eller fra en giftig plante. Det bør også undersøges om hesten får nok fordøjelige plantefibre og om den får for meget stivelse fx fra korn. Der vil også blive undersøgt for sand i afføringen, da dette også kan give diarré.

Selve behandlingen er forskellig ud fra, hvor længe diarréen har stået på. Er den taget i starten så vi diæten være masser af godt hø i nogle dage (helst med fri adgang i denne periode). Man kan evt. vælge et af de mange produkter der er på markedet, som går ind og hjælper med at stabiliserer mave-tarmsystemet, men det er ofte unødvendigt. Man skal bare søge for nok fordøjelige fibre og at hesten har fri adgang til frisk vand, samt at den også drikker. Er man i tvivl om den drikker, fx fordi at den har drikkekop, kan man sætte en spand ind til den, så man kan holde øje med det den vej, men man kan også tilbyde hesten lidt mash opblødt i masser af lunt vand. Det kan de færreste heste sige nej tak til.

Har diarréen stået på i længere tid, skal den tages helt fra foderet i mindst et døgn. Dette gøres for at irriterer slimhinderne i tarmene mindst muligt. Hesten vil få noget antiflammatorisk og antibiotika. Efter omkring et døgn, skal hestens diæt de næste 3-5 dage kun bestå af godt hø, så at tarmfloraen kan genopbygges hurtigst muligt. Hesten kan evt. gives et middel (probiotika), som indeholder de samme bakterier som der allerede er i tarmene.

I rigtig slemme tilfælde, skal hesten indlægges, så at den kan sættes i intensiv væskebehandling samt anden medicinsk behandling.

Hvordan forhindre du at din hest får diarré?


Da diarré er foderbetinget, skal alle former for foderskift* foregå stille og roligt. Man skal også tage indgræsningen om foråret som et foderskifte, og øge tiden på græs gradvist over 2-3 uger. Det samme gør sig gældend om efteråret, når hesten skal til at vænne sig til grov- og kraftfoder. Man skal søge for at hesten ikke spiser sand. At alle former for giftige planer fjernes fra folden (dette skal selvfølgelig gøres uanset). Man skal sikre sig, at det fodre man fodre med ikke er fordærvet, fx fordi at det er for gammelt, indeholder skimmel (fordi at det er blevet fugtigt) samt at den ikke foræder sig. Sluger den sit foder, kan man få nogle tremmer, som man kan påmontere foderkrybben, sådan at hesten ikke har så meget plads til mule og hoved. Dette får mange heste til at sætte hastigheden ned. Grovfoderet kan hænges op i et finmasket hønet.

Hesten med tendens til diarré, hvor årsagen ikke er til at finde, eller hvis tarmsystemet fx har taget varig skade, kan behandles med probiotika-tilskud, for at hjælpe hesten med at opretholde en god bakteriebalance.

 

* Den optimale måde at lave et foderskifte, er ved at starte ud med at give en lille smule af det nye foder sammen med det meste af det gamle foder. Stille og roligt trappes mængden af det foder op, samtidig med at man trapper ud af det gamle. Efter 2-3 uger, vil man være helt over på det nye foder.

 

 

© Denne artikel må ikke kopieres, eller på anden videredistribueres, uden skriftlig samtykke!!!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *