Foderinfo

Diverse ang. sukker

 

Ligesom, der findes folk, der er “havreforskrækket”, så findes der også hesteejere, som er “sukkerforskrækket”.
Men det er ikke nødvendigt at være forskrækket over noget som helst. Her er lidt fakta omkring det sukker, som der er i vore dages hestefoder.

• Det er nødvendigt med sukker til en hest i hårdt arbejde, da det er et nødvendigt brændstof for musklerne. Men for højt sukkerindhold kan have negative konsekvenser.

• Alt for mange betragter en times daglig dressur på L-niveau som hårdt arbejde, og fodrer derefter. Men det er ikke hårdt arbejde. For, at der er tale om hårdt arbejde, så skal man op på 1-2 timers dressur eller spring på M- eller S-niveau. Dagligt selvfølgelig.

• For meget sukker fører til overvægt, hvilket er meget usundt for heste, ligesom det er for os mennesker. Det fører til dovenskab, hvilket igen fører til frustration hos både hest og rytter, og det kan føre til insulinresistens (EMS).

• Husk at kigge lige så meget på stivelsesindholdet i foderet og ikke kun på sukkerindholdet. Hesten omdanner stivelse til sukker.

• Forfangenhed kan kaldes et ”sukkerproblem”. Ikke som mange har troet og mange stadig tror, er et problem med protein.

• Græs er den største kilde til sukker. Græs afgiver mest sukker (fruktan) på en varm dag og mindst på kølige nætter. En nedbidt græsmark er en stresset græsmark, der gør alt, hvad den kan for at gro, og afgiver derfor rigtig meget fruktan. En nedbidt græsmark er værre for en hest med tendens til forfangenhed, end en græsmark med knæhøjt græs.

• Sukker er nødvendig i en vis grad, som kilde til energi, for funktionen af nervesystemet såvel som hjernen.

• Til en hest, der ikke bliver brugt, kun bruges lidt, er overvægtig eller har tendens til overvægt eller forfangenhed, så bør sukkerindholdet i det samlede foder ikke overstige 7-10 %.

Fordele ved melasse:

* Melasse kan få den kræsne hest til at spise eller hesten, der er gået fra foderet til at vise lidt interesse. Dette på grund af den søde smag

* Melasse er en kilde til ”hurtig energi”

* Det er en vigtig kilde til energi for de hårdt ydende heste

* Det er en god kilde til kalium (sørger for vandoptagelsen af organerne, knogler og          muskler)

* På grund af konsistensen (er lidt klistrede) er det godt til at binde støvet i andre                fodermidler, fx sække med snittet lucerne, hvorfor at mange producenter putter                     melasse i deres produkter. Olie kan dog gøre det samme.

Ulemper ved melasse:

* Er ikke nogen ideel energikilde til heste, som ikke bruges, er overvægtige eller har tendens til forfangenhed.

* Hvis en hest, der ikke bruges eller kun bruges lidt, får et foder med et højt sukkerindhold, er der større chance for mælkesyre i musklerne

 

© Denne artikel/tekst må ikke kopieres eller på anden vis videre-distribueres
uden skriftlig samtykke!!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.