Foderinfo

Sandkolik


Sandkolik er en af de mest alvorlige former for kolik, da de kan give tarmproblemer som fx tarmbetændelse, der kan være dødelig.

Sandkolik opstår, som navnet antyder, hvis heste spiser sand eller jord, fordi den fx ikke har adgang til grovfoder på folden, eller går på en meget nedbidt græsmark. Men det kan også ses, hvis hesten er i underskud af salt, fordi den så går og slikker på jorden. Hvis hesten spiser jord over længere tid, vil sandet hobe sig op i tyk- eller blindtarmen fordi, det er tungere end foderet, og derfor falder til bunds.

Symptomer

 

  • Nedsat appetit
  • Nedtrykthed
  • Mindre gødning og den der kommer, indeholder sand
  • Periodevis kolikanfald, der efterfølges af perioder i bedring
  • Vægttab
  • Ved kolikanfaldene vil hesten lægge sig, rejse sig, sparke med bugen, vende sig og kigge på sin bug og generelt være meget urolig.
Behandling


Hesten får smertestillende og olie igennem sonde. Den skal stå i en boks uden strøelse eller foder. Hesten skal have adgang til frisk vand. Hesten bør skridtes for hånd eller lukkes i ridehus (men her kan tempoet ikke beherskes) og hesten må ikke komme på fold, før olien har passeret. Der kan gives en behandling med loppefrøskaller (fx HUSK eller Psyllium Mucilloid), da dette kan hjælpe sandet igennem systemet.

I alvorlige tilfælde kan en operation komme på tale for at tømme tarmene for sand. Resultatet efter en operation er gode, så længe at tarmvæggene ikke har taget skade.

I rigtig slemme tilfælde har tarmvæggene taget så meget skade, at tarmen springer på grund af manglende blodtilførelse. Dette betyder aflivning.

Hvordan undgår du at din hest får sandkolik?


Sørg for, at hesten har nok grovfoder, hvis den går på jordfold. Ellers kan den være tilbøjelig til at gå og rode i jorden af ren og skær kedsomhed. Pas også på med at lade hesten gå på en fold, som er meget nedbidt. Det resulterer nemt i, at hesten får sand eller jord med, når den bider græsset af, fordi græsset er så kort.

 

© Denne artikel må ikke kopieres, eller på anden videredistribueres, uden skriftlig samtykke!!!

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *