Foderinfo

Forfangenhed – også et problem om vinteren

 

Forfangenhed forbindes med forår. sommer, og masser af græs. De færreste forbinder det med vinter og frostgrader. Men alligevel ser dyrlægerne en del tilfælde af akut forfangenhed, rundt omkring i landet, når det bliver vinter og frostvejr. Men om vinteren er det selvfølgelig ikke græsset der er synderen.

Om vinteren skyldes det den frosne jord, som hesten bliver ømtået af, at gå på. En hest med tendens til forfangenhed eller med dårlige hove, kan gå fra, at være almindelig ømtået til, at udvikle en betændelsestilstand i hovens lameller, som så kan udvikle sig til forfangenhed.

Derfor er det vigtigt, at man er ekstra opmærksom på sin hest, hvis man har en hest som har været forfangen eller som af den ene eller anden grund har dårlige hove. Har man problemer med dårlige hove, bør man selvfølgelig finde årsagen til dette. Måske er hesten i underskud med vitaminer og mineraler eller den kan måske have en sygdom i hoven, noget som sagtens kan give dårlige hove. Man bør også være ekstra opmærksom, hvis man har en hest, som pludselig begynder at smide sine sko, da de har tendens til, at være endnu mere ømtået og udsatte. Hvis ens hest virker mere ømtået end normalt, er det over lang tid (hesten burde stille og roligt begynde, at vænne sig til, at gå på den frosne jord og blive mindre ømtået) eller hvis hesten helst slet ikke bevæger sig når den er på fold. Hvis en af ovenstående sker, så bør man få undersøgt hestens hove. Man kan selv mærke efter varme i hoven og puls i benet.

Men man kan forebygge og dermed undgå, at ens hest bliver forfangen om vinteren. Har man en hest med dårlige hove, så kan man få fundet årsagen og behandlet, men ellers kan almindelige sko eller et par boots være en nem løsning.

Så hvor det om foråret og sommeren er hestens græsindtag man skal være bange for, så er det om vinteren hestens hove, som man skal være ekstra opmærksomme på.

 

 

© Denne artikel må ikke kopieres eller på anden videredistribueres uden skriftlig samtykke!!!

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.